הרכבת עדשות מגע
חושבים להרכיב עדשות מגע? הרי תשובות לשאלות הנפוצות בנושא
1). מה יתרונות וחסרונות של עדשות מגע?
עדשות המגע מאפשרות לך להשתחרר מהרכבת משקפיים, ראיה שאינה "ממוסגרת", שדה ראיה מקסימלי ומראה טבעי יותר.
עדשות מגע אינן מושפעות ממזג אוויר כמו לחות גבוה, גשם, הראיה יציבה.
מאפשר פעילות ספורטיבית מכל סוג כולל ספורט אתגרי, צניחה, צלילה, שחיה, ריצה, וכל משחקי מגרש.
ניתן להרכיב משקפי שמש ללא מרשם הראיה.
בעדשות אורטוקיי ישנים בלילה עם עדשות בבוקר מסירים ורואים טוב כל היום ללא תיקון ראייה
בכל שלב ניתן להסיר את העדשות ולחזור למצב ראשוני בשונה מניתוחי ראיה שהינם בלתי הפיכים פוגעים באיכות הראייה מהווים גורם מאיץ לתחלואי ויציבות הקרנית ואו בניתוחים לתיקון ראייה לאחר הניתוח.
חסרונות עדשות המגע מתמקדות בחובה להתאימן לעין המטופל, לטפל בתמיסות נכונות, החלפה בתדירות קבועה, שמירת היגיינה גבוה, התנהגות אחראית במהלך ההרכבה, שימת לב למניעת זיהומים לעין, להיבדק בכל שנה או בהתאם להנחיות האופטומטריסט או רופא עינים.
2). האם כל אחד יכול להרכיב עדשות מגע? מאיזה גיל ניתן?
כמעט כל מרכיב משקפיים יכול להרכיב עדשות מגע, מלידה ובכל גיל, קוצר ראיה, רוחק ראיה, אסטיגמציה –צילינדר, בעין אחת או בשתיים, לזקוקים למרשם שונה למרחק ולקריאה מותאמות עדשות ביפוקליות ומולטי-פוקליות. אין להקיש מניסיון אחד, גם אם נכשלתם בעבר, על סיכויי ההצלחה עם עדשות מגע.חשיבות רבה לבדיקת התאמה יסודית לבריאות העין לשנים רבות. אין ואסור להרכיב עדשות מגע ללא בדיקת התאמה, קביעת סוג העדשה ושלילת אפשרות לדחייה או גירוי מערכת חיסונית של העין. טכנולוגיה חדישה וחומרי גלם משופרים בשילוב תמיסות טיפוליות מאפשרות הרכבה בטוחה כמעט לכל עין.
3). איך אדע אם עדשות המגע הנן אפשרות טובה עבורי?
כדי לחוות את נוחות ואיכות הראיה שמאפשרות לך עדשות מגע יש לעבור בדיקת עיניים להתאמת עדשות מגע אצל אופטומטריסט מוסמך אשר לו יכולת להבין את כלל ההשלכות האישיות שלך בבחירת עדשת המגע, חומר הגלם, המבנה, התמיסות מבלי לגרות פעילות של דחייה לאורך השנים ואו פגיעה במרכיבי העין. לאחר בדיקת ההתאמה נבחרת עדשה ראשונית להתאמה, מבוצעת הדרכה מלאה לשימוש בעדשות, נמסרות הוראות מדויקות, שבוע עד שלושה, בהתאם לסוג העדשה, נערכת בדיקת הערכת ההסתגלות בה נבדקת העין לתגובתה ומשוכללים כל נתוני ההתאמה, העדשות, התמיסות והראיה, בדיקה חוזרת נעשית לאחר חודשיים, שישה חודשים ושנה. במרבית העדשות נבצע בדיקה כל 6 או 12 חודשים לפי ההנחיות האישיות.
4). האם צריך להרכיב עדשות כל יום?
לאחר התאמת עדשות מגע מרבית המטופלים נוטים להרכיב כל יום הרכבה מלאה, כיום אין מגבלת שעות הרכבה כבעבר, יש המעדיפים לשלב הרכבת עדשות מגע ומשקפיים, אין מגבלה להרכיב את העדשות יום מלא גם אם לא הורכבו מספר ימים, יש המעוניינים בהרכבה קצרה לפעילות ספורטיבית, אירוע מיוחד ההחלטה באשר לשימוש בידי המטופל.
5). האם קל להשתמש בעדשות מגע?
כיום, בעדשות החדישות, מרבית המטופלים מדווחים על קלות ופשטות טיפולית, לאחר תרגול ההרכבה וההסרה מיומנות זו נרכשת במהרה ולתדהמתנו זו התמכרות לנוחות נפלאה. בכל שלב האופטומטריסט והצוות יעזרו לך בכל שלב במשעה ובייעוץ.
6). איזה עדשה הכי טובה בשבילי?
מתוך מבחר הנחלק לקשות, רכות, היברידיות, יש מאות סוגי עדשות מגע ואלפי אפשרויות התאמה, האופטומטריסט יאסוף את נתוני הבריאות עם מבנה העין וסגנון החיים שלך ויתאים את העדשה המתאימה ביותר לעינייך.
חלוקה עיקרית של סוגי עדשות:
עדשות רכות: אלו הנפוצות ביותר, חומר הגלם רך וגמיש, לעדשה תכולת מים שונה, העדשה מתאפיינת בנוחות גבוה זמני ההחלפה הנם יומיות חד פעמיות האסורות לשימוש חוזר גם באותו יום), דו שבועיות, חודשיות, תלת חודשי, 6 ואו 12 חודשים. קביעת תוקף המוצר הינו חובה ואין להאריך זמני הרכבה. רוב העדשות לשימוש בשעות הפעילות ויש להסירן לפני שינה, ישנן עדשות בהן ניתן לישון ואו לנוח זה נושא שיש לדון בו עם האופטומטריסט בלבד. אפשרי להתאים צבע אשר ישנה את צבע העין לצבעים או גוונים אשר הנכם רוצים שיהיו צבעי עינכם ומבלי לפגוע בעבירות לחמצן של העדשה.
עדשות קשיחות: עדשות עבירות לחמצן, עשויות חומרי גלם קשיחים, נקראות גם RGP Rigid-Gas-permeable, התפתחות חומרי הגלם חידשה את השימוש בעדשות אלו אשר היו הבסיס להמצאת עדשות המגע הפלסטית השנת 1939, החזירה את העדשות לשימוש גם בתקופה בה העדשה הרכה השתלטה ומהווה את עיקר ההתאמות כיום, העדשה הקשיחה נחשבת עדיין לעדשה הבריאה לעין, לאור יכולתה העניק כמות חמצן נדיבה ביותר לקרנית, וקשיחות החומר מעניקה איכות אופטית מעולה ויכולת בנית משטח שבירת אור שאינו תלוי בהתייבשות העדשה כבעדשות רכות לעדשה יכולת תיקון של עיוותי קרנית ומכאן שמשמשת בעיקר במחלות עיניות בהן יש פגיעה "אקטזיה" של הקרנית כפי שנמצא במחלת קרטוקונוס, ולאחר ניתוחי תיקון ראיה ולייזר ובמקרים של צילינדר גבוה, כיום ניתן לשלב העדשה מבנים מיוחדים הנקראים "גיאומטריה" ובכך להתאים את העדשה אישית. חילוף הדמעות בעדשה נעשה בתהליך "שאיבה" Pumping-Effect ומתרחש בזמן מצמוץ העין ומכאן שיש למצמץ לצורך חילוף דמעות תקין.
בשניפ האחרונות התפתחה יותר התאמת עדשות אורטו-קיי Orto-K , או Corneal-Refractive-Therapy שיטה בה ישנים עם העדשות בלילה ומסירים בבוקר וניתן לראות דרכן במשך כל היום, המבנים החדשים בשילוב של חומרי גלם עבירים לחמצן במיוחד הפכו את השיטה לבטוחה ולשביעות רצונם של המטופלים. שיטת ההתאמה מפורטת בכותרת משנה "לישון עם העדשות".
חסרון העדשה הקשיחה בצורך להסתגל לנוכחות העדשה בעין, הסתגלות של מספר ימים וכל הפסקה של יותר משבוע מחייבת הסתגלות קצרה חדשה, כמו כן בתנאי מזג אוויר קשים, סופות חול, אבק ומים אלו עשויים לגרות את העין וכמובן העדשה יציבה פחות ויתכנו מקרים בהם העדשה עשויה "לקפוץ" מהעין. לשיפור הנוחות והיציבות פותחו עדשות סקלראליות ומיני סקלראליות אלו משפרות את הנוחות, מקטינות למינימום את ההסתגלות ועם זאת שומרות על אספקת חמצן לקרנית ובריאות העין.
חומרי הגלם הישנים הקשים אפשרו שימוש ללא הגבלת זמן ובתנאי שהעדשות עברו תהליכי ניקוי וליטוש קבועים, כיום במרבית חומרי הגלם הקשיחים נמצא חומר גלם סיליקון אשר מאפשר עבירות גבוה לחמצן אך גם גורמת לחיי עדשה של 12-18 חודשים לעדשה ולאחר יש להחליפה בחדשה. יתרון נוסף לעדשות הקשיחות קלות הניקוי והתנגדות יחסית להצמדות חלבונים ושומנים.
בעדשות קשיחות נמצא את כל סוגי תיקון הראיה האפשריים- קוצר ורוחק ראיה, צילינדר, רב-מוקדי, צילינדר חיצוני...
עדשות היברידיות: עדשות המשלבות את הטוב משני הסוגים, מרכז העדשה קשיח ועביר לחמצן בקוטר של 5-7 מ"מ וחצאית היקפית רכה בקוטר 14-15 מ"מ גם כאן משולב הסיליקון כמרכיב עקרי בעבירות לחמצן, וניתן להתאים התאמות מורכבות של העדשות תוך נוחות מקסימלית ואיכות ראיה טובה, עם עדשות אלו ניתן גם לעסוק בספורט אתגרי.
עדשות סקלראליות ומיני סקלראל: עדשות המותאמות לפי מבנה הקרנית והלובן, חומר גלם קשיח אשר כיום עבירותו לחמצן גבוה במיוחד ודומה לעדשות קשיחות נושמות, מאפשר פתרון התאמה צוין במקרים בהם הנוחות עם עדשות קשיחות רגילות אינה מספקת ודרושה יציבות טובה של העדשה כגון בספורט, צלילה... העדשות מותאמות במיפוי מדוייק ויצורן נשלט כיום בכל 4 המרידיאנים של העדשה בנפרד.
מה נבחר? כאן תפקידה של בדיקת ההתאמה מקיפה ללהתאמת העדשה הנכונה אשר תצמצם למינימום ואו תמנע כל אפשרות לנזק משימוש שגוי וכמו כן להתאים את נוזלי הטיפול לעין המטופל ורגישויות.
שימוש מהנה ואחראי יאפשר הרכבת עדשות שנים רבות באושר